Jak zacząć przygodę z kiełkami w domu – warsztaty kiełkowania z Dorotą Wiśniowską

Kiedy: 23.11.2024
Gdzie: Campus Bemke

Jeszcze nie tak dawno mogliśmy zobaczyć kiełki jedynie na zdjęciach jako dekorację wykwintnych dań w znanych restauracjach. Dziś ich nasiona są powszechnie dostępne, a kiełkowanie stało się prostym sposobem na uprawę zieleniny na talerzu w domu. Stanowią niezwykle wartościowy dodatek do posiłków, wzbogacają je w potrzebne witaminy i minerały, szczególnie zimą i wczesną wiosną, kiedy nie mamy dostępu do świeżej zieleniny. I w końcu, kiełkowanie to fantastyczna lekcja przyrody dla najmłodszych! 

 

DLACZEGO WARTO NAUCZYĆ SIĘ KIEŁKOWAĆ? 

  • poprzez kiełkowanie nasion zyskujemy zdrowy dodatek do potraw, 
  • wzbogacamy naszą dietę w potrzebne składniki odżywcze, 
  • urozmaicamy swoje posiłki poza sezonem ogrodowym, 
  • przedłużamy lato na talerzu i łatwiej nam dotrwać do wiosny 🙂 

Do kogo skierowane są warsztaty?

Warsztat adresujemy do osób, które dbają o zdrowy sposób odżywiania się i chcą się nauczyć, w jaki sposób zapewnić mogą sobie stały dostęp do zieleniny, szczególnie w miesiącach, kiedy jej brakuje. 

Na warsztatach dowiesz się: 

  • dlaczego kiełki są tak wartościowe, 
  • na czym dokładnie polega proces kiełkowania, 
  • jakie nasionka można kiełkować, a jakich się nie powinno, 
  • na co zwrócić uwagę przy kiełkowaniu poszczególnych rodzajów nasion, 
  • jak uniknąć najczęstszych błędów przy kiełkowaniu. 

Dorota również opowie: 

  • jakich naczyń najlepiej używać do uprawy kiełków w domu, 
  • ile trwa proces kiełkowania u poszczególnych nasion, 
  • jak należy poprawnie przechowywać gotowe kiełki, 
  • w jaki sposób można je wykorzystać kulinarnie. 

W części praktycznej warsztatów uczestnicy poznają poszczególne rodzaje nasion przeznaczonych do kiełkowania i zobaczą wcześniej skiełkowane  nasiona w różnych fazach. Obejrzą naczynia do kiełkowania i sami ocenią, które według nich najlepiej się sprawdzą przy kiełkowaniu. 

Uczestnicy będą również mieli możliwość degustacji gotowych kiełków i poznania ich różnorodnych smaków. 

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapisów! 

Data: 23.11.2024

Godziny: 9:00 – 13:00

Koszt:

O prowadzącej

DOROTA WIŚNIOWSKA –  ogrodniczka z pasji i wykształcenia, ogrodnictwem zajmuje się praktycznie od dzieciństwa. Ukończyła studia wyższe z ogrodnictwa, kurs florystyczny oraz kurs hortiterapii, ale dopiero warsztaty permakultury utwierdziły ją w przekonaniu, że chce pracować z ziemią według własnych zasad, z poszanowaniem tej ziemi, roślin i wszystkich żywych istot.  

Dorota uprawia swój przydomowy ogród zgodnie z prawami natury, wprowadzając w nim rozwiązania permakulturowe. Jej oczkiem w głowie są tradycyjne kolorowe odmiany pomidorów. Zbiera naturalne nasiona budując swój własny bank nasion. Prowadzi stronę „Boso po trawie” na Facebooku i Instagramie, gdzie pokazuje swoje poczynania ogrodowe. Świadome, a zarazem bardzo intuicyjne podejście do pracy z ziemią pozwala jej też lepiej poznać siebie i jest dla niej również formą kreatywnej ścieżki rozwoju osobistego. 

 

Więcej informacji na temat Doroty i jej działań znajdziesz na stronach: 

https://www.instagram.com/boso_po_trawie 

https://www.facebook.com/bosopotrawie 

Harmonogram warsztatów 23 listopada

9:00 – 13:00

 Do zobaczenia!

Data: 23.11.2024

Godziny: 9:00 – 13:00

Koszt: 

Szczegóły

W razie pytań prosimy o kontakt
z Kasią:

Miejsce:
Campus Bemke
Krakowska 4, Klecza Dolna
34-124 Klecza Górna
Polska