Jak zacząć przygodę z kiełkami w domu – warsztaty kiełkowania z Dorotą Wiśniowską
Kiedy: 23.11.2024
Gdzie: Campus Bemke
Jeszcze nie tak dawno mogliśmy zobaczyć kiełki jedynie na zdjęciach jako dekorację wykwintnych dań w znanych restauracjach. Dziś ich nasiona są powszechnie dostępne, a kiełkowanie stało się prostym sposobem na uprawę zieleniny na talerzu w domu. Stanowią niezwykle wartościowy dodatek do posiłków, wzbogacają je w potrzebne witaminy i minerały, szczególnie zimą i wczesną wiosną, kiedy nie mamy dostępu do świeżej zieleniny. I w końcu, kiełkowanie to fantastyczna lekcja przyrody dla najmłodszych!
DLACZEGO WARTO NAUCZYĆ SIĘ KIEŁKOWAĆ?
- poprzez kiełkowanie nasion zyskujemy zdrowy dodatek do potraw,
- wzbogacamy naszą dietę w potrzebne składniki odżywcze,
- urozmaicamy swoje posiłki poza sezonem ogrodowym,
- przedłużamy lato na talerzu i łatwiej nam dotrwać do wiosny 🙂
Do kogo skierowane są warsztaty?
Warsztat adresujemy do osób, które dbają o zdrowy sposób odżywiania się i chcą się nauczyć, w jaki sposób zapewnić mogą sobie stały dostęp do zieleniny, szczególnie w miesiącach, kiedy jej brakuje.
Na warsztatach dowiesz się:
- dlaczego kiełki są tak wartościowe,
- na czym dokładnie polega proces kiełkowania,
- jakie nasionka można kiełkować, a jakich się nie powinno,
- na co zwrócić uwagę przy kiełkowaniu poszczególnych rodzajów nasion,
- jak uniknąć najczęstszych błędów przy kiełkowaniu.
Dorota również opowie:
- jakich naczyń najlepiej używać do uprawy kiełków w domu,
- ile trwa proces kiełkowania u poszczególnych nasion,
- jak należy poprawnie przechowywać gotowe kiełki,
- w jaki sposób można je wykorzystać kulinarnie.
W części praktycznej warsztatów uczestnicy poznają poszczególne rodzaje nasion przeznaczonych do kiełkowania i zobaczą wcześniej skiełkowane nasiona w różnych fazach. Obejrzą naczynia do kiełkowania i sami ocenią, które według nich najlepiej się sprawdzą przy kiełkowaniu.
Uczestnicy będą również mieli możliwość degustacji gotowych kiełków i poznania ich różnorodnych smaków.
O prowadzącej
DOROTA WIŚNIOWSKA – ogrodniczka z pasji i wykształcenia, ogrodnictwem zajmuje się praktycznie od dzieciństwa. Ukończyła studia wyższe z ogrodnictwa, kurs florystyczny oraz kurs hortiterapii, ale dopiero warsztaty permakultury utwierdziły ją w przekonaniu, że chce pracować z ziemią według własnych zasad, z poszanowaniem tej ziemi, roślin i wszystkich żywych istot.
Dorota uprawia swój przydomowy ogród zgodnie z prawami natury, wprowadzając w nim rozwiązania permakulturowe. Jej oczkiem w głowie są tradycyjne kolorowe odmiany pomidorów. Zbiera naturalne nasiona budując swój własny bank nasion. Prowadzi stronę „Boso po trawie” na Facebooku i Instagramie, gdzie pokazuje swoje poczynania ogrodowe. Świadome, a zarazem bardzo intuicyjne podejście do pracy z ziemią pozwala jej też lepiej poznać siebie i jest dla niej również formą kreatywnej ścieżki rozwoju osobistego.
Więcej informacji na temat Doroty i jej działań znajdziesz na stronach:
Harmonogram warsztatów 23 listopada
9:00 – 13:00
Szczegóły
W razie pytań prosimy o kontakt
z Kasią:
Miejsce:
Campus Bemke
Krakowska 4, Klecza Dolna
34-124 Klecza Górna
Polska