Relacja ze spotkania kooperatywy spożywczej – zdjęcia

W sobotę 20 kwietnia w Campusie Bemke odbyło się zorganizowane przez FarmLab spotkanie poświęcone kooperatywom spożywczym – grupom dedykowanym skracaniu łańcuchów dostaw, wspieraniu lokalnych rolników i pozyskiwaniu zdrowej żywności.
Przedstawicielki kooperatyw „Dobrze” z Warszawy oraz „Beskidzka Paczka” z Bielska-Białej przedstawiły modele funkcjonowania swoich kooperatyw, kroki i ustalenia niezbędne do powstania kooperatywy, a także zagrożenia i problemy, które kooperatywa spożywcza może spotkać na swojej drodze.
W praktycznej części spotkania zawiązała się grupa chętna do stworzenia lokalnej kooperatywy i działania na rzecz zwiększenia dostępności zdrowych, lokalnych produktów spożywczych.

Już w poniedziałek 22 kwietnia odbyło się pierwsze spotkanie, podczas którego poznaliśmy się bliżej, podzieliliśmy między sobą zadania i ustaliliśmy pierwsze zasady funkcjonowania naszej kooperatywy.

Jeśli jesteś zainteresowany dołączeniem do grupy założycielskiej i wspieraniem lokalnej społeczności oraz zdrowego żywienia, serdecznie zapraszamy do kontaktu!

Wyślij wiadomość na adres: katarzyna.kukiela@campusbemke.pl